Prawdziwy dom

Pani Marta i Rafał Pawlikowie są osobami z niepełnosprawnością.  Od 2013 r. są szczęśliwym małżeństwem. Pomimo wielu trudności i przeszkód, które napotykają w codziennym życiu (p. Marta porusza się na wózku), starają się być jak najbardziej niezależni. Obydwoje realizują się zawodowo  - p. Marta w ZAZ w Jarosławiu przy produkcji podpałki ekologicznej K-Lumet, p. Rafał jako asystent osoby z niepełnosprawnością w WTZ. Mieszkają w wynajmowanym mieszkaniu, które sukcesywnie i na miarę swoich możliwości finansowych dostosowują do swoich potrzeb (prowizoryczny podjazd, modernizacja ogrzewania). Zaletą mieszkania jest jego lokalizacja (centrum miasta) i niewielkie opłaty. Chociaż mieszkanie wymaga jeszcze wielu prac, które pozwolą  podnieść komfort życia  jest  ich  „bezpiecznym gniazdkiem”, które ułatwia niezależne życie, kontakt ze światem, znajomymi. Ostatnio w życie p. Marty i Rafała wdarł się niepokój i strach. Dowiedzieli się, że właścicielka  musi sprzedać mieszkanie. Dostali od niej prawo pierwokupu jednak  nie stać ich na wykupienie mieszkania i  nie mają żadnej perspektywy na dalsze zamieszkanie. Fundusze, którymi dysponują wystarczają na opłaty, zakup leków i wyżywienia. Pomimo wnikliwych poszukiwań, nie udało się znaleźć na terenie miasta mieszkania do wynajęcia, spełniającego choćby podstawową potrzebę – na parterze. Poza tym ceny za wynajem są dużo wyższe od tej, którą płacą obecnie. Zwracamy się z prośbą o pomoc do ludzi dobrej woli, którzy mogliby pomóc wykupić mieszkanie i przystosować je do naszych potrzeb.

Koszt wykupu mieszkania to 90 tyś. złotych, a generalny remont z dostosowaniem go do potrzeb osób niepełnosprawnych wyniesie ok. 60 tyś złotych. Są to koszty przekraczające możliwości Państwa Pawlików. Czasu jest bardzo niewiele!

BGŻ BNP Paribas

Nr konta: 77 1600 1332 1847 4932 3000 0006