10 lat NORW Caritas

Dziesiąty jubileuszowy Przegląd Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych Powiatu Łańcuckiego to okazja, by osoby niepełnosprawne mogły podzielić się swoim dorobkiem artystycznym. Występy sceniczne, piosenki, układy taneczne oraz wystawy prac i rękodzieła - wszystko to przygotowane przez osoby niepełnosprawne kolejny raz zgromadziły wielu zaangażowanych w ich działania ludzi. Możliwość zaprezentowania swoich talentów oraz przyjemność spotkania w gronie przyjaciół, to najpiękniejsze momenty Przeglądu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych. W czasie tej imprezy spotykają się osoby niepełnosprawne zrzeszone w organizacjach działających na terenie powiatu łańcuckiego.

Tegoroczny Przegląd połączony został z Jubileuszem Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego Caritas. Dziesięć lat temu w Wysokiej powstał Ośrodek dla dzieci i młodzieży ze sprzężoną niepełnosprawnością. Prężnie się rozwijając, dba zarówno o edukację oraz rehabilitację dzieci i młodzieży, jak i o formację duchową wychowanków. Ośrodek Caritas działając w lokalnym środowisku stał się miejscem wyjątkowym. To tutaj dzieci mogą uczestniczyć w zajęcia w ramach wczesnego wspomagania rozwoju, w zajęciach edukacyjno-wychowawczych i rewalidacyjno-wychowawczych, a rodzice mogą uzyskać potrzebną pomoc.

Wychowankowie Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego Caritas rozpoczęli tegoroczny Przegląd Twórczości Artystycznej występując wspólnie z zespołem Freeborn Brothers, wykonując utwór "Damy radę".

Radość wspólnego świętowania to czas na podziękowania i życzenia. Pierwsze można było usłyszeć już w kościele parafialnym w Wysokiej w czasie mszy świętej koncelebrowanej, gdzie Ksiądz Arcybiskup Senior Józef Michalik podkreślał rolę osób niepełnosprawnych w Kościele i w społeczeństwie. Licznie zaproszeni goście wyrażali swoją radość z działania Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego Caritas, życząc kolejnych lat pracy pod opieką Matki Bożej.

Wszystkim, którzy przyczynili się do tego, by Ośrodek stał się dla wielu drugim domem składamy serdeczne: Bóg zapłać.

Anna Ruszel-Kwaśny

Relacja p. Magdaleny Kożuszek wraz galerią zdjęć na Facebook'u!