Kromka Chleba w Radio FARA

Wicedyrektor Caritas Polska był gościem Radio FARA gdzie opowiadał o corocznej akcji "Kromka Chleba", któa odbędzie się na terenie całej Polski.

Wywiad znajdą Państwo tutaj

Seniorzy z wizytą w Zboiskach

W dniu 12.09.2018 r. seniorzy z Domu Dziennego Pobytu „Senior+” oraz Dziennego Domu Pomocy w Przemyślu uczestniczyli w wyjeździe integracyjnym do Zboisk. Ta urocza miejscowość znajduje się w powiecie sanockim. Seniorzy odwiedzili Ośrodek Rekolekcyjno-Wypoczynkowy usytuowany na historycznym wzgórzu w budynkach zabytkowego dworu. O godzinie 12.00 wzięli udział w mszy św. odprawionej przez ks. Tomasza Steca. Następnie, w czasie wolnym korzystali z uroków tego wyjątkowego ośrodka. Nie zabrakło śpiewów w amfiteatrze przy ognisku. Dodatkową atrakcją wyjazdu był specjalny program, który pozwolił seniorom na wypoczynek, aktywność fizyczną, a nawet terapię śmiechem.

Nasi seniorzy każdego dnia udowadniają, że jesień życia może być wyjątkowym okresem dla każdej osoby.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Tornister Pełen Uśmiechu w Przemyślu

Jeszcze nie tak dawno wszystkie dzieci z radością pożegnały szkolne ławy, a ostatni dzwonek obwieścił im radosną nowinę o rozpoczynających się wakacjach. W ten sposób tysiące nauczycieli i kilka milionów dzieci udało się na upragniony odpoczynek.

Ale czas biegnie bardzo szybko i kiedy miesiąc sierpień zmierza ku końcowi, trzeba jak najszybciej zacząć myśleć o kolejnym roku szkolnym, co łączy się także z dużymi wydatkami dla rodziców. Dlatego też Caritas Polska wychodząc (jak co roku) dzieciom naprzeciw, przygotowała wiele tysięcy wyprawek szkolnych, które zostały przekazane najbardziej potrzebującym uczniom, a zwłaszcza rodzinom i dzieciom z polskimi korzeniami na Wschodzie.

Akcja Tornister Pełen Uśmiechu w 2018 roku zorganizowana po raz kolejny w Przemyślu (19 sierpnia), była jedną z wielu form pomocy organizowanych na co dzień przez Caritas w Polsce. Do Przemyśla w tym dniu, na zaproszenia ks. Dyrektora Artura Jańca (Caritas Archidiecezji Przemyskiej), przybyło około 300 dzieci z Ukrainy. Wszystkie otrzymały plecaki, które umożliwią im i ich rodzicom radosny i spokojny start w zbliżającym się nowym roku szkolnym.

Tegoroczny Tornister Pełen Uśmiechu połączony został z obchodami Dni Patrona Miasta Przemyśla św. Wincentego, czyli z tzw. Wincentiadą. W obchodach nie zabrakło również znakomitych gości. Uroczystej Mszy św. na Rynku Starego Miasta przewodniczył ks. bp. Stanisław Jamrozek. Gościliśmy Dyr. Caritas Polska – ks. Marcina Iżyckiego. W naszych spotkaniach nie zbrakło także władz państwowych i władz miasta, które wraz z Panem Prezydentem Robertem Chomą, wspierały całą akcję. Do dzieci, które przybyły na Rynek Miasta, swoje słowo skierowała za pośrednictwem drogi elektronicznej Para Prezydencka, która ufundowała dla kilkunastu z nich oddzielne wyprawki.

Można zatem powiedzieć, iż pod datą 19 sierpnia 2018 r., zapisało się znakomite wydarzenie, które na pewno pozostanie w pamięci wielu obdarowanym dzieciom, ale i wszystkim mieszkańcom miasta Przemyśla, uczestniczącym w programie i obchodach Wincentiady.

Ks. Tomasz Stec

ZDJĘCIA Z WYDARZENIA