Rekolekcje Caritas dla osób z niepełnosprawnościami w Rajskiem

W dniach od 22 do 26 października 2018 roku w Ośrodku Wypoczynkowym Caritas w Rajskiem odbyły się kolejne już rekolekcje dla osób z niepełnosprawnością. Ich organizatorem był Caritas Archidiecezji Przemyskiej. W rekolekcjach wzięło udział 170 osób niepełnosprawnych z opiekunami z terenu Podkarpacia, a prowadził je ks. Paweł Konieczny, zastępca Dyrektora Caritas. Był to piękny czas wypełniony bieszczadzką ciszą, pięknem jesiennej przyrody, wspólną modlitwą, rozmowami i radością z przebywania we wspólnocie.

Program rekolekcji był bardzo bogaty. Znalazły się w nim cieszące się dużą popularnością warsztaty fryzjerskie prowadzone przez uczniów przemyskiej szkoły fryzjerskiej pod czujnym okiem ich nauczycieli. Opiekunowie grup przygotowali także warsztaty patriotyczne inspirowane programem „Twoja twarz brzmi znajomo”. Takim wieczorem patriotycznym, przepełnionym wspólnym śpiewem i barwnymi prezentacjami uczestników uczciliśmy 100-lecie niepodległości naszej Ojczyzny. W środę odwiedziliśmy Ośrodek Caritas diecezji rzeszowskiej w Myczkowcach, gdzie po zwiedzeniu Ogrodu Biblijnego, wspólnej modlitwie koronką do Bożego Miłosierdzia w miejscowym kościele, przy ognisku upiekliśmy kiełbaski. W czwartek nie zabrakło również bardzo wyczekiwanej przez wszystkich zabawy tanecznej. Klimat rekolekcji tworzyła codzienna wspólna Eucharystia i różaniec prowadzony z wielkim zaangażowaniem przez osoby niepełnosprawne. W modlitwie pomagała nam schola ze Środowiskowego Domu Samopomocy z Pruchnika. Rekolekcje były także dogodnym czasem skorzystania przez uczestników ze spowiedzi świętej, pojednania z Bogiem i drugim człowiekiem, wysłuchania nauk rekolekcyjnych i umocnienia łaskami Ducha Świętego w codziennym pokonywaniu różnych życiowych trudności. W czasie pobytu w Rajskiem wzięliśmy także udział w szkoleniu na temat praw osób niepełnosprawnych, poznaliśmy wiele informacji dotyczących działalności instytucji wspierających tego typu osoby. Szkolenie to zostało przeprowadzone przez pracowników projektu „Nawigator” realizowanego przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Piękne otoczenie, dobre warunki Domu Rekolekcyjnego, życzliwa obsługa personelu i smaczne posiłki sprawiły, że wszyscy wróciliśmy wypoczęci i bardzo zadowoleni z pobytu w Rajskiej Dolinie. Dziękujemy!

Anna Mazur – Środowiskowy Dom Samopomocy w Pruchniku

Zobacz galerię zdjęć

Gala Ubi Caritas 2018

29 września już po raz 17 w Warszawie, w podziemiach katedry Warszawsko-Praskiej odbyła się uroczysta gala rozdania nagród Ubi Caritas. Gala Ubi Caritas to wydarzenie ważne dla całego środowiska Caritas w Polsce: zarówno dla jej pracowników i wolontariuszy, jak i tych, którzy wspierają ją na różnych płaszczyznach – darczyńców, instytucji życia publicznego i dziennikarzy. Jest to uroczystość wręczenia nagród przyznawanych za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych.

Poprzez tę nagrodę Caritas chce wyrazić wdzięczność tym wszystkim, którzy dają szczególny świadectwo miłosierdzia lub włączają się w działalność Caritas i pomagają w codziennej służbie na rzecz ubogich i potrzebujących. Nagroda jest wręczana w trzech kategoriach: Darczyńca, Świadectwo i Współpraca.

Wśród wyróżnionych znalazły się też osoby z naszej Archidiecezji.

I tak w kategorii Świadectwo wyróżnienie otrzymała p. Jolanta Majewska, kierownik Centrum Terapii i Rehabilitacji w Przemyślu, za wspaniały przykład miłości bliźniego. W kategorii Darczyńca wyróżnienie otrzymał p. Zygmunt Makarowski, kierownik firmy meblarskiej w Przemyślu, za wszelką pomoc okazywaną nie tylko naszej diecezjalnej Caritas. Zaś w kategorii Współpraca nagrodę i wyróżnienie otrzymał Wójt Gminy Leżajsk p. Krzysztof Sobejko, za szczególną pomoc i współpracę z Caritas w wdrażanie projektów (m.in. Spółdzielnia Socjalna, CIS).

Pośród wielu wyróżnień i nagród warto zauważyć jeszcze jedną. Przyznano specjalne Medale Caritas Polska „In Servire Caritate”, którą otrzymał m.in. Ks. Marek Dec, zastępca dyrektora Caritas Polska, pochodzący z naszej diecezji.

Gratulujemy wyróżnionym i życzymy dalszych sukcesów w pomaganiu bliźniemu!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia!

Centrum Medyczno-Charytatywne im. św. Józefa w Radio FARA

Dyrektor nowopowstałego Centrum Medyczno-Charytatywnego Joanna Tomczyk była gościem audycji "Po prostu Miłość" w Radio FARA gdzie opowiadała o wkrótce otwieranej nowej placówce Caritas Archidiecezji Przemyskiej na Słowackiego 85.

Zapraszamy do audycji